Aromatyczny sos chilli z gruszką – fotografia kulinarna

Aromatyczny sos chilli z gruszką, delikatne promienie słońca, stare dechy i rozgrzewający, ostry smak chilli cherry na chłodne dni.

gruszkiostre papryczkichilli

Lubicie eksperymenty smakowe? Ja bardzo. Nawet nie uważam ich za eksperymenty – dla mnie to coś zupełnie naturalnego łączyć jeden dobry smak z drugim dobrym smakiem, nawet jeśli pozornie do siebie nie pasują.  Tak powstało połączenie gruszek i chilli. Ale najpierw powstały zdjęcia, z minimalną ilością światła, jesienną nostalgią, starym drewnem i sekretną skrzyneczką. Po prostu zielono żółte gruszki, z pokancerowaną skórką pasowały mi do idealnie błyszczących ciemno czerwonych papryczek. Potem dopiero zaczęłam się zastanawiać, czy smak będzie równie ciekawy… Czy obraz i smak mogą się dopełniać i współgrać jednocześnie na równoległych płaszczyznach?

Przekonajcie się sami!

!food-photography

Przepis na aromatyczny sos chilli z gruszkąDSC_7068

Sos chilli z gruszką idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs, serów albo do urozmaicenia smaku kanapek. Czasem zdarza mi się takie sosy dodawać też do zupy z fasoli mung. Sos ma działanie rozgrzewające, więc przyda się na chłodne jesienne i zimowe dni, które niebawem nadejdą 🙂 Nie ma to jak ciepła, ostra zupka po powrocie z bitwy śnieżnej!

UWAGA!! Wszystkie czynności związane z krojeniem ostrych papryczek najlepiej wykonać w rękawiczkach (ja stosuje podwójne) bo potem bardzo łatwo zatrzeć oko 🙁 I ciężko pozbyć się pieczenia! (wiem, próbowałam! 😉

Możecie użyć klasycznych papryczek chilli (tych podłużnych) lub chilli cherry. Ja połączyłam oba rodzaje – chilli cherry kupiłam do zdjęć bo fajnie wyglądają 🙂

  • 1 kg papryczek chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki cukru (teraz dodałabym więcej 😉
  • 2 słodkie czerwone papryki
  • 1 gruszka typu klapsa
  • 0,5 szklanki octu jabłkowego

Nie przejmujcie się proporcjami i eksperymentujcie po swojemu – w zależności od tego, czy lubicie bardziej ostry czy delikatny smak możecie dodać więcej chilli albo więcej zwykłej papryki. Gruszka nadaje słodyczy i równoważy ostry smak.

Papryczki i paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych (część nasionek chilli można zostawić), kroimy w kosteczkę, solimy i zostawiamy na jeden dzień. Kolejnego dnia gotujemy umytą i pokrojoną gruszkę w occie przez 30 minut, pod koniec dodajemy cukier żeby się rozpuścił. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy. Następnie podgrzewamy i na gorąco przekładamy do słoiczków. Słoiczki układamy do góry dnem, żeby się zawekowały.

Ja nie pasteryzuję słoików, ale zawsze dokładnie je myje i zaparzam wrzątkiem, a następnie wycieram/czekam aż wyschną.

Smacznego!!

jak kroić papryczki chilligruszki w occiearomatyczny sos chilli

%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%%

DSC_6988
Papryczki Chilli cherry
czyli papryczki wiśniowe mają niewielkie okrągłe owoce i są określane jako niezbyt ostre  (od 500 do 3.500 pkt. skali Scovilla). Dla porównania najostrzejsza papryczka jaką znalazłam Trynidad Moruga Scorpion ma 2 000 000 SHU w skali ostrości… Znane nam wszytskim Cayenne – 50 000, podobnie Tabasco.  Chilli cherry można dodawać na świeżo do zup, sosów, sałatek, suszyć albo marynować na zimę.

You may also like...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Shares